Högskolan i Halmstad firade 30 år

För två veckor sen hade Högskolan i Halmstad 30-års jubileum och det vill vi på Ledel passa på att uppmärksamma. Vi har haft ett långvarigt samarbete med både högskolan själva men även med några av de fastighetsägare som finns på området.

Högskolan i Halmstad startade 1983 och då var studenterna bara några hundra. Idag har de 9 300 studenter, 580 anställda och erbjuder ett 80-tal utbildningsprogram. Sedan 1988 har Högskolan i Halmstad legat på det område där de finns idag och med åren har lokalerna blivit både fler och större.

I samband med 30-årsfirandet har Högskolan i Halmstad invigt ett nytt servicecenter som samordnar skolans samtliga sektioner. På Ledel har vi stått för projektering av el och tele för om- och tillbyggnad av servicecentret.

Vi har även ett pågående projekt i Hus R vilket är samma hus som Dormer håller till. Där sker en ombyggnation där vi installerar ett nytt belysningssystem med dynamisk belysningsstyrning i samtliga allmänna utrymmen för att optimera energianvändningen. Det innebär att dimbara armaturer styrs av dagsljus och närvaro för att anpassa sin belysningsnivå och därmed spara energi.

Belysningssystemet styrs via KNX och den nya styrningen och bytet av armaturer minskar även kylbehovet av byggnaden vilket ger dubbla energivinster. Den här typen av energieffektivisering blir allt vanligare vilket självklart är bra för miljön och som vi på Ledel välkomnar.

Patrik Annervi - nu behörig ingenjör brandlarm

Sedan några veckor tillbaka är Ledels säkerhetsingenjör Patrik Annervi även certifierad som behörig ingenjör brandlarm. Att installera ett brandlarm kan vara en viktig investering för att uppfylla krav från myndigheter och försäkringsbolag.
– Vid installation av en ny brandlarmsanläggning är det viktigt att den blir rätt installerad och projekterad samt att personalen som använder anläggningen blir rätt utbildad, berättar Patrik.

I Sverige finns det cirka 300 med samma certifiering vilket innebär att Ledel nu kan erbjuda en relativt unik tjänst till våra kunder.
– Trots att det finns så bra tekniska möjligheter idag så är det alldeles för många falsklarm vilket kostar mycket pengar. Rätt installation från start är en väl värd investering, avslutar Patrik.

Vill du veta mer om installation och projektering av brandlarm kontakta Patrik Annervi på mail eller 0346-751 608. Du kan även besöka Svensk Brand & Säkerhetscertifierings hemsida hemsida för mer  information.

Livet som pappaledig elingenjör

På Ledel är vi numera en man kort då Anton Persson gick på föräldraledighet i september. Han kommer att vara tillbaka i april och så här säger han själv om hur det är att vara föräldraledig:

­– Det är lite blandade känslor, det är kul och en fantastisk möjlighet att kunna vara hemma med barnen. Samtidigt kan jag sakna kollegor och trevliga beställare. Det är lite ovant att gå hemma men det fullt upp om dagarna även som föräldraledig. I början ringde ju telefonen eftersom jag har en del pågående projekt, men i takt med att tiden går så har det blivit lugnare.

Tills Anton är tillbaka i april finns självklart övriga av hans kollegor tillgängliga. Vill du komma i kontakt med oss kan du göra det via vår hemsida.

Bra att veta

SEK Handbok 413 - Skyddsutjämning i byggnader

Nya handboken om skyddsutjämning har varit publicerad i ett år men fortfarande råder stor osäkerhet gällande omfattningen. Här finns stora pengar att tjäna genom att vara väl påläst.

Standarden SS 437 01 02, utgåva 1 - Elinstallationer för lågspänning

En ny standard är på gång gällande omfattning av el- och teleanläggningar i byggnader. Den är en sammanslagning och uppdatering av befintliga standarder vilket kommer underlätta då allt blir samlat i en och samma standard.

Den nya standarden kommer omfatta Vägledning för anslutning, mätning, placering och montage av el- och teleinstallationer. Den beskriver också placering av kopplingsutrustningar och elcentraler för lågspänning utanför driftrum. Standarden anger även grundläggande dimensioneringsregler för elinstallationer i byggnader för bostäder och kontors-, butiks- och småindustrilokaler.

Nya och pågående projekt

Nedan listar vi ett urval av våra pågående och kommande projekt. Vill du veta mer om något av dem är du varmt välkommen att kontakta oss på tel. 0346-75 16 00 eller på elkonsult@ledel.se.

  • Ombyggnad hus R & O Högskolan i Halmstad åt Fragerus - Projektering El/Tele/Data/Säkerhet/KNX
  • Ombyggnad av länsstyrelsen i Halmstad åt FemHjärtan - Projektering El/Tele/Data/Säkerhet
  • Nybyggnad Willys Falkenberg åt Rejmes - Projektering El/Tele/Data/Säkerhet
  • Ombyggnad av Leifs Lounge på Hotell Tylösand - Projektering El/Tele/Data/Säkerhet/KNX
  • Om & tillbyggnad av Lidl centrallager i Halmstad åt Bravida - Projektering El/Tele/Data/Säkerhet
  • Vesterhavshallen nybyggnad av multihall och skollokaler i Falkenberg åt Husväxt Fastighet - Projektering El/Tele/Data/Säkerhet/KNX
  • KNX-programmering Kv Kristallen i Lund åt Emil Lundgrens
  • KNX-programmering på Mötesplats Mölle i Falkenberg åt Imtech